Is behandeling iets voor mij?

Voor welke klachten?

Cliënten met somberheidsklachten, angstklachten, spanningsklachten en klachten als gevolg van trauma of andere meegemaakte gebeurtenissen, zelfbeeldproblemen of zingevingsvragen kunnen bij mij terecht.

Voor welke klachten niet?

Voor partnerrelatieproblemen, rouw, langer durende slaapproblemen, of problematiek die beter past binnen de Specialistische GGZ (zoals suïcidaliteit, automutilatie, psychoses, bipolaire stoornissen of ernstige persoonlijkheidsproblematiek) kun je niet bij mij terecht.

Onderzoek naar intelligentie, ADHD of autisme doe ik niet, maar ik kan wél met je kijken hoe je kunt leren omgaan met een dergelijke psychiatrische beperking.

Verschillende behandeltechnieken

Binnen mijn behandelingen maak ik gebruik van verschillende technieken.

=

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie is een vorm van doelgerichte gesprekstherapie, die ook heel praktisch en concreet is en waarbij de cliënt zelf meedenkt over de stappen om een bepaald doel te kunnen bereiken.

Eigenlijk gaat het dus over hoop en ook over regie over je eigen herstel. Samen met je behandelaar praat je over jouw toekomst: een moment in je even waarin jouw moeilijkheden zijn verminderd of verdwenen. Het gaat in de gesprekken dus minder over moeilijkheden en meer over mogelijkheden.

Je wordt uitgedaagd om zelf oplossingen te bedenken en uit te proberen. Daarmee is er natuurlijk ook ruimte voor erkenning van de moeilijkheden, problemen of klachten die je hebt, maar is de focus vooral op het ontdekken, inzetten en verder ontwikkelen van je sterke kanten.

Door minder te focussen op wat er niet goed gaat en meer op wat er goed gaat of wat er mogelijk is, is de sfeer ook luchtiger en positiever dan bij andere gespreksvormen.

=

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeluk, een brand, seksueel geweld of een geweldsincident. Het is een effectieve therapeutische methode om de emotionele lading oftewel de spanning die samenhangt met zo’n herinnering te verminderen, waardoor je in het dagelijks leven minder last hebt van deze herinnering. Het effect is dat je minder gespannen bent, minder angstig bent en beter kunt slapen bijvoorbeeld.

> Lees hier wat EMDR is.

=

ACT

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een betrekkelijk nieuwe vorm van gedragstherapie die je kan helpen om op een andere manier met gedachten, gevoelens en omstandigheden om te gaan, zodat je hierin niet blijft hangen en je kunt blijven focussen op de dingen die voor jou waardevol zijn in het leven.

> Lees hier wat ACT is.

=

Oefeningen uit de schematherapie

Schematherapie is een vorm van therapie waarbij je leert hoe je meer grip kunt krijgen op je hardnekkige patronen in voelen, denken en doen of hoe je die kunt doorbreken. Het gaat over hoe je gevormd bent door het leven en hoe je geleerd hebt naar jezelf, naar anderen en naar de wereld te kijken. In mijn behandelingen maak ik gebruik van elementen uit de schematherapie of biedt een verkorte behandelvorm aan. Bij meer hardnekkige patronen is behandelingen binnen de Specialistische GGZ aangewezen.
> Lees hier wat schematherapie is.
=

CGT

Cognitieve gedragstherapie (CGT) gaat over denken en doen. Kortgezegd leer je bij cognitieve gedragstherapie om je negatieve gedachten uit te dagen en te vervangen door alternatieve, meer helpende gedachten. Daarnaast gaat het om anders leren doen door exposureoefeningen  (oefeningen waarbij je leert je angst te overwinnen).

> Wat is cognitieve gedragstherapie – VGCt

=

Lichaamsgerichte technieken

In een cursus over het inzetten van lichaamsgerichte behandeling bij trauma bij het RINO opleidingsinstituut heb ik een aantal oefeningen geleerd die ik soms in mijn sessies toepas als aanvulling op andere technieken.

Kennismaking en
maken behandelplan

In het eerste gesprek zullen we met elkaar kennismaken en brengen we samen in kaart wat er op dat moment in je leven speelt (omstandigheden), hoe je er mee omgaat (persoonlijke stijl) en of die combinatie misschien je klachten kan verklaren.

Dit doen we volgens het KOP-model om de samenhang tussen omstandigheden, persoonlijke stijl en klachten te begrijpen en samen de focus voor de behandeling te bepalen.

> Meer over KOP-model.

 

 

Behandelsessies

Tijdens de ( 3 tot maximaal 10/12) sessies, die ongeveer 45-50 minuten duren, gaan we aan de slag met wat we hebben afgesproken.

Mijn bedoeling is dat je na de behandeling op eigen kracht weer verder kunt met je leven.  

Ik zal je soms vragen om ook buiten de behandelsessies om bepaalde oefeningen te doen.

Het behandelplan zullen we regelmatig evalueren om te kijken of datgene wat we doen ook helpt. Zo nodig stellen we het plan bij.

Als bij evaluatie blijkt dat je hulpvraag is beantwoord, dan sluiten we de behandeling af. Dat kan dus ook eerder zijn dan het afgesproken aantal sessies om is. We zullen dan ook samen bepalen wat we aan informatie over je behandeling terugkoppelen aan de verwijzer. Als dat gedaan is, zal ik je dossier sluiten.